• Fraktfritt över 900kr
  • Snabb leverans
  • Öppet 24/7
Priser inkl. moms

Köpguide Elcykel

 

Hur fungerar en elcykel?

En elcykel är en helt vanlig cykel som utrustats med ett elsystem, batteri och motor. Du kan välja att använda elcykeln som en vanlig cykel eller aktivera elsystemet. Motorn aktiveras när du rör på pedalerna och hjälper till upp till 25km/h. Därefter är det benen och eventuella nedförsbackar som står för farten. Motorn stannar automatiskt när du slutar trampa och aktiveras igen när du börjar trampa igen. Du kan själv välja om du vill cykla som du alltid har gjort, eller har möjligheten att avverka långa sträckor, både uppför backar och i motvind utan större ansträngning och betydligt snabbare än du vanligtvis cyklar.

Varför elcykel?

En elcykel är praktisk, snäll mot miljön och ger både motion och frisk luft. Har du en cykel som sällan används kommer du att älska elcykeln! Många väljer en elcykel för att slippa bli varma och svettiga eller för att cykla längre sträckor på kortare tid. För resor du gör varje dag passar elcykeln perfekt och är till stor nytta för dig, medtrafikanter, miljön och plånboken. De flesta tycker att det behagligaste är att lägga i en hög växel och trampa med, utan att bli svettig i en lagom hög hastighet. Enligt Greenpeace är elcykelns miljöpåverkan motsvarande en sextiondel av en bil.

På en elcykel trampar du som vanligt, men utan tungt motstånd. Det ger dig ändå viss motion och välbefinnande plus att det känns som du har superkrafter. Stänger du av elen fungerar en elcykeln som en vanlig cykel. Vikten på en elcykel är som på en traditionell cykel. Batteri och motor adderar dock något till totalvikten men kompenseras av att resten av elcykeln är tillverkad av lätta material, framför allt aluminium. Batteriet är tillverkat av litium, samma material som används i en bärbar dator och väger 3-4 kilo. Tanken är att en elcykel skall kunna användas både som vanlig cykel och som elcykel.

Det finns många goda skäl att cykla elcykel:

• Trängsel: Med elcykel slipper du köer.

• Punktlighet: Pålitligheten är stor, du vet nästan på minuten när du kommer fram.

• Miljö: Elcyklar bidrar kraftigt till reducerad trängsel i infartstrafiken och kraftig reduktion av utsläpp. Elcykling släpper ut 0,6 gram CO2/km och miljöbilar upp till 95 gram CO2/km.

• Tyst och utsläppsfritt: Närmiljön blir fri från utsläpp och tyst.

• Tidsbesparande: Pendling går ofta snabbare med elcykel jämfört med bil.

• Enkelt: Dusch behövs inte efter elcykling. Du bestämmer själv hur mycket elassistans du vill ha.

• Motion: Elcykling ger dig motion. Studier visar på 6 års extra livslängd vid 2–3 timmar lågintensiv träning i veckan.

• Året runt: Med elcykel är åretruntpendling inga problem.

• Ersätter helt annan pendling: Med elcykel minskar risken att du tappar lusten att cykla när det är dåligt väder eller när du är trött.

• Lång räckvidd: Elcyklar klarar pendlingsavstånd enkel väg på 20 km, något som få är beredda att göra dagligdags på vanlig cykel.

• För alla: Elcykling fungerar för alla, oavsett motionsvana och fysik.

Låg driftkostnad

Om man ser elcykeln som ett motordrivet transportmedel är det slående hur låg driftkostnaden är. Kostnaden för elen som används är max 20 öre per mil. Räknar man med inköp, värdeminskning och underhåll blir det cirka 4 kr/mil, för en genomsnittlig bil blir det cirka 65 kr/mil. Pendlar man två mil om dagen kan man med en elcykel spara ungefär 120 kr per arbetsdag. I storstadsområden med parkeringsavgifter och biltullar blir det betydligt mer. Även vid jämförelse med kollektivtrafiken så visar sig ofta elcykeln att vara ett både mer ekonomiskt och effektivare alternativ.

 

Mer om batteriet

Litiumbatteriet laddas i ett vanligt eluttag. Batteriet har hög effektivitet och liten påverkan på miljön. Det tar normalt cirka 4-8 timmar att ladda batteriet från tomt till fullt. När batteriets livslängd nått sitt slut kan du lämna det till oss för återvinning.

Att ladda ett tomt batteri till ca. 80% tar ungefär halva laddningstiden. Om total tid är 6 timmar så tar det alltså ca. 3 timmar att ladda till 80% och ytterligare 3 timmar för de sista 20%. Det finns ingen risk att batteriet förstörs om du har laddaren inkopplad för länge.

På nästan alla elcyklar kan du låsa upp batteriet med en nyckel och ta med batteriet till kontoret, skolan eller bostaden för att ladda det. Du kan även välja att ladda batteriet när det är monterat på elcykeln.

 

Om ett batteri inte används under en längre period är det bra att förvara batteriet i rumstemperatur, gärna ungefär halvfullt. Batteriet får aldrig förvaras tomt, speciellt inte under längre perioder då det skadar batteriet och försämrar kapaciteten. Det är inte ovanligt att batterier är totalt döda efter att ha stått tomma under vintern.

 

Hur långt kommer jag på en laddning?

Sträckan du tar dig per laddning bestäms av batterikapaciteten och av yttre omständigheter som:

 

• Hastighet - Effektläge på motorn.

• Din kroppsvikt

• Däcktryck - Högt däcktryck gör att cykeln rullar lättare.

• Temperatur - Litiumbatteriet levererar mer ström vid varmt väder, så när temperaturen faller förlorar batteriet kapacitet.

• Terrängen - Uppförsbackar drar mer el.

• Hur mycket du själv trampar

 

Som riktlinje kan man säga att ett batteri med 360Wh som är fulladdat tar dig 3-7 mil. Notera att olika cyklar har olika batterier och batterikapaciteten kan variera. Vill du cykla längre kan du givetvis ta med sig ett extrabatteri om det inte finns möjlighet att ladda under dagen.

Batteriets kapacitet mäts i Watt (effekt), Volt (spänning) och Ampere (ström). Ampere visar hur mycket ström batteriet kan leverera, Volt visar hur snabbt strömmen kan levereras och Watt visar hur lång tid strömmen kan levereras.

Om man väger ca. 80 kg och cyklar på en normalt kuperad väg och temperaturen ligger runt 15 °C, kan man utgå från listan nedan för att få en uppfattning om hur långt man kommer per laddning med olika batterier. Observera att det är uppskattningar och att det är många faktorer som påverkar.

 

- 25-50 km för ett batteri med 8 Ah 36V vilket motsvarar ca. 280 Wh

- 30-60 km för ett batteri med 9 Ah 36V vilket motsvarar ca. 320 Wh

- 35-70 km för ett batteri med 10 Ah 36V vilket motsvarar ca. 360 Wh

- 40-80 km för ett batteri med 11 Ah 36V vilket motsvarar ca. 400 Wh

- 50-110 km för ett batteri med 14 Ah 36V vilket motsvarar ca. 500 Wh

Leverantörer